Att gå på dryckesprovning är inte bara en gastronomisk upplevelse, det är även ett socialt tillfälle där människor med intresse för mat och dryck kan träffas för att utbyta erfarenheter. Det arrangeras nu för tiden massvis med organiserade provningar runt om i landet, men för att ytterligare förstärka den sociala och gemytliga känslan av att gå på dryckesprovning har det blivit vanligare att anordna tillställningen hemma.

Att arrangera en egen dryckesprovning i hemmet är ett trevligt initiativ som säkerligen kommer att uppskattas av besökarna. Men för att tillställningen ska bli så lyckad som möjligt så krävs god planering och ett genomtänkt upplägg. Genom att lägga ner ett par timmars tankeverksamhet så kommer provningen höjas flera nivåer, och deltagarna kommer lämna med ett leende på läpparna.

Tre enkla åtgärder för att höja nivån på din dryckesprovning

Först och främst är det otroligt effektfullt att matcha dryck med spännande tillbehör. Att servera champagne tillsammans med jordgubbar är ett klassiskt exempel, och cigarr och whisky är ett annat. Tänk på att tillbehöret ska lyfta upplevelsen av drycken, och det ska alltid finnas en tanke bakom kombinationen av mat och dryck. Vill du servera jordgubbar till det mousserande vinet väljer du med fördel ett sött vin, som på ett elegant vis möter sötman i bären. Ett annat tips för att arrangera en lyckad dryckesprovning är att se över vilka glas som drycken serveras i. Först och främst ska glasen givetvis vara helt rena och fräscha, för att inte förvränga smakerna och förstöra upplevelsen. Men det är även värt att se över att glasen är av en typ som tydliggör färg, doft och smak i drycken.

Till sist kan ett provningsprotokoll verkligen höja kvalitén på en provning, och bidra med en professionell känsla. I protokollet skriver var och en av deltagarna ett par rader om hur de uppfattar drycken, antingen för att dokumentera för sig själva eller för att senare jämföra med resten av gruppen.