Vill du ha ett enkelt sätt att äta näringsriktig och mångsidig kost? Då kan det vara en bra idé att börja köpa färdigkomponerade matkassar online. I den här artikeln kan du läsa mer om kostcirkeln och hur matkassar kan hjälpa dig och din familj att äta nyttigare och mer mångsidigt.

När det pratas om fördelarna med att köpa matkasse online är det oftast enkelhet och smidighet som nämns. En fördel som ofta glöms bort är att det också kan vara bra för hälsan att få matkassen hemlevererad. Hos matkasse idag kan du jämföra bland i princip alla aktörer som levererar matkassar i Sverige idag.

Hitta nya matfavoriter med matkassar online

Woman,Delivering,Food,In,Paper,Bag,During,Covid,19,Outbreak.När det gäller mat är det lätt att fastna i invanda mönster. Det blir ungefär samma typ av matvaror som köps hem varje vecka, och följaktligen ungefär samma mat som hamnar på bordet. Om du prenumererar på en matkasse får du istället matvaror och recept för olika rätter varje vecka. Det blir inte bara enklare att hitta nya maträtter, det blir också lättare att få i sig allt du behöver från kostcirkeln.

Kostcirkeln täcker in all näring du behöver

Kostcirkeln är ett smått bortglömt koncept numera. Idén togs fram under 1970-talet som ett enkelt sätt att illustrera hur folk i Sverige skulle äta för att få i sig alla näringsämnen. Faktum är att modellen idag finns i en uppdaterad variant. För några år sedan lanserade Livsmedelsverket den nya kostcirkeln som nu finns i två olika versioner. Den ena versionen är för dem som rör på sig enligt rekommendationerna, den andra för de som rör sig mindre och därför inte behöver lika mycket energi. Båda versionerna täcker dock upp samma kostgrupper, och tanken är att du varje dag ska äta någonting från alla grupper:

  • Frukter, bär och grönsaker
  • Potatis och rotfrukter
  • Ris, gryn, bröd och pasta
  • Mjölk, ost och matfett
  • Fisk, kött och ägg

Matkassar plockas ihop med hänsyn till kostcirkeln

Det fina är att aktörerna som säljer matkassar tittar på kostcirkeln när de bestämmer hur kassarna ska komponeras. Du får i och med det dagsmenyer ger dig näring från så många olika kostgrupper som möjligt.