Nyttighets-trenden är starkare än aldrig förr och vi stoppar i oss nästan vad som helst så länge vi får ett löfte om att det vi stoppar i oss ska vara bra för oss av en eller flera anledningar – men nu höjer tidningen Råd och Rön ett varnande finger.

tabletter-medicin-kosttillskottAtt äta hälsosamma kosttillskott med välgörande effekt som Vitaepro är det många av oss som gör, och det är inget farligt med det. Vad som dock kan utgöra en farlig risk är att äta många olika tillskott och blanda dessa, för då får man nämligen i sig en för hög dos av vitaminer. Och det är inte bara onödigt att få i sig för höga halter av vitaminer skriver tidningen Råd och Rön utan menar att det rent av faktiskt kan vara skadligt. Saken är den att nästan var femte svensk äter någon form av kosttillskott och detta ofta i kombination med varandra vilket gör att vi får i oss för mycket av det goda. Risken med det, enligt tidningen, är att överdosering av vitaminer som B6-vitamin kan resultera i permanenta nervskador, D-vitamin kan ge obalans av kalcium vilket i sin tur kan leda till njurskador och om man överdoserar på B3-vitamin vilket är en vitamin som ofta finns i bantningspreparat så kan man drabbas av akuta besvär av så kallade flusher vilket är rodnad och hjärtklappning. Så om du redan äter ett sorts vitamintillskott – håll dig till det och blanda inte massa olika och ät med måtta efter rekommenderad dos. Äter man till exempel Vitaepro medföljer alltid en bipacksedel som ofta innehåller riktlinjer för hur kosttillskottet ska ätas och doseras, och det är något man med fördel ska följa anvisningarna för.

Så vem behöver äta kosttillskott?

Alla kanske inte behöver äta kosttillskott utan äter näringsrika måltider som ger en alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver, såsom frukosten som Svenska Dagbladet tipsar om. Men vissa människor behöver faktiskt extra tillskott och det är något man kan lära sig mer om hos livsmedelsverket som sammanställt information om detta. Där skriver man bland annat om att barn kan behöva D-vitamin D som tillskott upp till två års ålder, kvinnor som vill bli gravida kan behöva tillskott av fosfor och äldre personer kan behöva extra D-vitamin om de inte rör sig lika aktivt utomhus längre.