Ska du bjuda på cigarr därhemma? Då är det viktigt att se till att du har rätt dryck. Många tänker sig ett glas whisky eller cognac till cigarren, och visst kan det gå. Men vi tror starkt på något sötare, som bryter av strävheten lite. Här kommer vi med en liten guide till hur du kan tänka när du ska bjuda vännerna på cigarr.

Att röka cigarr i gott sällskap är bland det trevligaste som finns. Samtidigt finns det inget värre än att bli bjuden på cigarr utan något tilltugg eller någon dryck till. De allra mest klassiska att dricka tillsammans med en god kubansk cigarr är förstås Kubas andra exportvara: rom! Det kan knappast gå fel och är en mycket populär drick att kombinera cigarren med. Det säger ju sig själv – om experterna röker cigarren med rom, så måste det ju betyda att det finns något alldeles särskilt i den kombinationen.

Sött passar bra till cigarr

Den som tänkte hälla upp whisky i ett glas som passar till cigarrer gör förstås många vänner glada. Problemet är bara att whiskyn egentligen är alldeles för sträv för cigarren, som behöver sött mothugg. Vi rekommenderar därför söta viner, som passar mycket bra till cigarrens rökiga och sträva smak. Port och madeira rundar på ett perfekt av den rökiga fränhet som cigarren har, tillsammans möts de i mitten.

En del hävdar till och med att cigarren kan lyftas ordentligt med ett glas champagne, även om det är en mycket torr dryck. Det man kan säga är dock att vindruvor och cigarrer har mycket gemensamt; både cigarrentusiaster och vinälskare pratar om vikten av jordmån, terroir och klimatförhållanden som tobaken och druvan odlats i. Tobaken jäser, precis som vindruvorna, och man kan skapa olika smaker genom att tillföra olika saker under jäsningen.

Tänker du dig att ni ska dricka något varmt, kanske en kopp svart kaffe? Då föreslår vi något sött tilltugg, kanske en 70% choklad? Det skulle göra susen och bryta av både kaffets och cigarrens strävhet med något lite mildare.