Att träna, äta rätt och slappna av emellanåt är de bästa sätten att få en bra hälsa. Ibland kan det också vara bra med kosttillskott. I den här artikeln kan du läsa om det trendiga tillskottet omega 3 och dess hälsofördelar.

Det finns mängder av tips och åsikter om vad för typ av kost du ska äta för att vara hälsosam. Det finns ingen anledning att tro annat än att GI-fattig kost, LCHF, Paleo, medelhavskost och alla andra varianter har sina egna fördelar. Om du ska tro på den etablerade vetenskapen är det mest rimligt att du äter en omväxlande kost rik på grönsaker och frukt med inslag av kött, fisk och nötter. Du bör i möjligaste mån avstå sådant som raffinerat socker, transfetter och annan processad mat.

Omega 3 – ett bra komplement till omväxlande kost

omega 3Även om du äter en omväxlande och hälsosam kost kan det ibland vara en bra idé att komplettera kostintaget med olika kosttillskott. Ett av dem som är särskilt bra för dig som lever en aktiv livsstil är omega 3. Vitalplus är en av de främsta tillverkarna av omega 3 och du kan hitta deras variant här: https://www.vitalplus.se/produkt/omega-3/, ett bra komplement till en i övrigt hälsosam livsstil.

Flera studier har genomförts under 10-talet

Under 00-talet var omega 3 ett av de trendigaste kosttillskotten. Sedan kom det en uppsjö av vetenskapliga studier som visade att det inte var så effektivt som många tillverkare menade. Nu några år senare har trenden lagt sig och studierna har tuffat på i tystnad. En studie som genomfördes 2010 visade till exempel att omega 3 kan skydda mot barncancer. En dansk studie som genomfördes mellan 2012 och 2017 visade att män som konsumerar omega 3 och andra fiskoljor fick bättre spermakvalitet och större testiklar. På den lite mer anekdotiska sidan kunde omega 3 hjälpa ett svenskt barn som lider av autism. Om inte annat står det klart att omega 3 har många bra hälsoeffekter.