Fläskytterfilé går att äta på många olika sätt. Men godast blir den förmodligen grillad. I den här artikeln får du tips om vad du kan kombinera fläskytterfilé med och hur du lyckas med sommarens stunder framför grillen.

Sommaren är här och den har hittills erbjudit ganska härligt väder med gott om tillfällen att grilla. När det gäller vad du kan lägga på grillen finns det få saker som är lika mångsidiga som fläskytterfilé. Besök recept med fläskytterfile för att hitta utförliga tips på vad du kan göra med de härliga köttbitarna. Eller läs vidare här för att få inspiration.

Omväxla med olika tillbehör

fläskFläskytterfilé är en flexibel köttbit. Med den som bas kan du skapa rätter med många olika slags karaktär med rötter i många olika matkulturer. Det handlar helt enkelt om kryddning och vad du kombinerar den med. En av de mest klassiska varianterna är grillad fläskytterfilé med hasselbackspotatis, måhända en uttjatad variant – men av den anledningen att den är såpass god. Du kan göra mycket för helhetsintrycket bara beroende på vilken typ av marinad du använder. Med en marinad blandad på citron, chipotle och vitlök får du en rätt som passar till dem som tycker om kryddstark mat. Med en sojaglaze får du en mer klassisk touch. Det som är helt avgörande för resultatet är dock såklart själva grillningen i sig.

Grunderna – få grillningen rätt

Många kämpar med att få det grillade köttet precis rätt. Men det behöver faktiskt inte vara särskilt svårt. Faktum är att du med några få grundläggande knep kan bli ett riktigt proffs framför grillen. Aftonbladet har publicerat en behändig grillguide, sammanfattningsvis blir du en mästergrillare genom att följa ett fåtal råd. Viktigast av allt är att du har tålamod med glöden. Du ska vänta tills kolen blivit silvergrå och glödande. När det gäller köttet ska du ta fram det en stund innan det är dags att grilla, tillräckligt långt innan så att köttet hinner bli rumstempererat. När köttet väl ligger på grillen ska du vända det så få gånger som möjligt, detta för att inte klämma ut någon köttsaft i onödan.