När många tänker på närodlad och lokalproducerad mat kanske det är mer restauranger i anslutning till landet som har tillgång till detta. Men icke, de flesta restauranger kan höja sin standard och bland köksutrustning och restaurangmöbler servera det som också gynnar bygden och miljön samt bidrar med en bättre ekonomi. Kan man i Dublin kan man också i Stockholm. På Goods facebook-sida kan man dessutom hitta rätt utrustning om man själv funtar på att öppna en restaurang.

fresh foodI en artikel i Göteborgs-Posten kan vi nämligen läsa om hur Irland länge inte varit känt som en av världens främsta gourmetländer. Men det tycks ha hänt något för nu växer en matindustri fram som förför smaklökar och håvar in Michelinstjärnor. Det är tydligen så att i och med den stora invandringen till Irland på 1990-talet så kom också en hel massa ny matkultur som blev en ögonöppnare för de som tidigare mest tuggat på smakfattig husman. Nu kan man gå på guidade smakturer runt om i huvudstaden och råvarorna är trumfkorten man gärna vill ha på hand. Med lokalproducerat och noga utvalda matprodukter är staden värd att besöka enkom därför, i alla fall om man får tro artikeln.

Finaste råvarorna mitt i storstaden

Om vi nu ska lämna landsbygden vill vi ju ändå äta goda råvaror, därför kanske en semester till städer som just erbjuder mat rik på denna skattkista är värda att besöka. Inte bara är Dublin ett nytt food-mecka, även Amsterdam har tagit storkliv för att toppa restaurangvärlden. I Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur staden är full av fantastiska krogar med säsongens grönsaker och väl utvalda råvaror. Dessutom finns det mindre restauranger som gärna lokalbefolkningen tar sig men som kanske är dolt undan från turisthordar. Ett sådant ställe är bland annat Tibet Restaurant som är inklämd mitt i Red Light District. Denna har  funnits där i 20 år utan att göra särskilt mycket ljud om sig, trots att maten är väldigt uppskattad med tibetanska dumplings bland annat.