Tiden är förbi då svenskar enbart åt ost på frukostmackan, och så möjligen i pajen på kräftskivan. Intresset för ost av olika slag har exploderat under de senaste 30 åren, och idag säljer nästan alla livsmedelsbutiker fransk getost och andra produkter som man för fick leta i specialbutiker för att hitta.

Men intresset för ost har inte bara gjort att man i Sverige har blivit mer intresserad av utländsk ost: intresset för svenska ostar av olika slag har också ökat. Och det handlar inte bara om präst, grevé och västerbotten. Många små mejerier och ysterier har lyckats ta till vara på detta intresse, och skapa nya och intressanta produkter. Det rör sig inte bara om ost gjord på komjölk, utan även från får, getter och bufflar. Dessa ostar tillverkas för det mesta småskaligt och ekologiskt, på mjölk från djur som får gå ute en stor del av året, och som framför allt äter gräs.

Glädjande nog finns det ett stort antal gårdsmejerier runt om i Sverige, som tillverkar mjölk, ost, yoghurt och ibland andra produkter. Ofta säljs det mesta av det de producerar lokalt. Därför är det bäst att besöka mejerierna om man vill köpa något från dem.

Några svenska gårdsmejerier är de följande.

Almnäs bruk

Almnäs bruk utanför Hjo i östra Västergötland är ett av de största ekologiska jordbruken i Sverige. Man odlar råg, spelt och vårvete med naturlig växtföljd, och levererar virke till sågverk och pappersbruk. Dessutom framställer man ost, på mjölk från den gamla lantrasen Vestlandsk Fjordfe.

Almnäs ost Anno 1225 var en av ostarna som belönades med guldmedaljen vid World Cheese Awards i Birmingham i Storbritannien 2012.

Dalsspira mejeri

I Rännelanda, mitt emellan Mellerud i Dalsland och Tanum i Bohuslän, ligger Sveriges första leveransmejeri för getmjölk. Dalsspiras mjölk finns att köpa på många håll i landet, och de gör dessutom yoghurt av getmjölk. Som de flesta andra mejerier som arbetar med getmjölk har de också flera sorters ostar i sitt sortiment. Två av dessa, Snövit och Blå Simon, har belönats med medaljer vid SM i mathantverk.

Jettes gårdsmejeri

De flesta gårdsmejerier ligger i den södra halvan av Sverige. Ett av de nordligast belägna, tillika minsta, är Jettes gårdsmejeri i Högland i Lappland. Av mjölken från mejeriets 21 getter tillverkas getost och getmese. Dessutom görs andra ostar, av inköpt mjölk från fjällkor.