Många, som förmodligen inte vet bättre, säger att det inte går att laga god mat som samtidigt är anpassad för eventuella allergier och den svåraste maten att få god verkar vara den som är gluten fri – men det är en ren och skär myt.

veteAtt äta och dricka gott är något alla av oss vill, även vi med olika former av allergier. Och en allergi som många verkar tro vara omöjlig att tillgodose samtidigt som maten man lagar också ska smaka gott och se aptitlig ut är glutenfri mat. Det är en myt och grundar sig mest på människors okunnighet. Klickar man till exempel in sig på http://www.rawfoodshop.se/glutenfritt.html vilket är kategorin är matprodukter som just är fria från gluten, kan man snabbt se att råvarorna både ser goda ut och är enkla att tillaga. För vad glutenallergi eller glutenintolerans är, är en överkänslighet mot antingen de proteiner som finns i vete, råg och korn eller att man helt enkelt är allergis mot vanligtvis vete. Vad man på Livsmedelsverket skriver om detta är bland annat att man vid glutenintolerans skadar tarmen när man får i sig dessa spannmål efter som att kroppen inte kan hantera dem och det leder i sig sedan till näringsbrist och den som är allergisk med till exempel veteallergi kan få reaktioner såsom hudutslag, magont och andnöd. Men visst finns många andra alternativ för den som inte kan äta mat med gluten, man kan till exempel istället ta produkter som:

  • Potatis
  • Ris
  • Majs
  • Quinoa
  • Chiafrön
  • Sjögräsnudlar

Av ovanstående lista bör förstås att de listade produkterna självklart bara är ett urval av vad som finns att välja bland. På senare tid har man till exempel lanserat mat såsom glutenfri pasta och glutenfritt bröd och kakor som antingen är baserade på andra råvaror just som ris, hirs, majs eller på bovete vilka saknar gluten. Dessutom finns en rad olika recept på helt och hållet glutenfria maträtter, som man bland annat kan hitta hos Icakuriren. Självklart ska man också komma ihåg att glutenfri mat kan ätas av alla – och det sägs dessutom vara bra för en. Något som till exempel Expressen skrivit om är hur forskare kommit fram till att ett sätt att få bukt både akne, magproblem och övervikt är att välja bort just glutenprodukter under en tid för att sedan bara kunna njuta av resultatet.