Har du också börjat upptäcka matvarornas baksida? Allt fler ställer sig vid matvaruhyllorna och tar plötsligt det stora steget: vi vänder på förpackningen och läser innehållsförteckningen. Även om det mesta förkläs i krångliga E-nummer är det några vi känner igen.

 Att stå och väga varenda vara i handen i affären tar mycket tid och energi. Hur ska vi ha koll på vilka E-nummer som faktiskt är onödiga tillsatser och vilka som ändå är okej? Som vanligt är det lättaste tricket att låta någon annan göra det åt dig. Här tipsar vi om matkassar med Middagsfrid, som har ambitionen att ta bort de onödiga tillsatserna i sina recept och varor.

Beställ hem matkasse tryggt

Är man rädd om sin hälsa och samtidigt jobbar heltid kan det vara svårt att få ihop en vardag som inte innehåller onödiga tillsatser. Samtidigt är du inte den enda som fasar över alla matbluffer som dyker upp dagligen. Kanske håller du själv koll på årets matbluffs ”anti-tävling”, där ett välkänt margarin korade vinnarstatyetten för att marknadsföra sig som svenskt margarin på rapsolja, men huvudingrediensen var – för den som vände på förpackningen – uppenbarligen inte raps, utan palmolja. Så här kommenterar Äkta Vara, som sköter nomineringen, vinnaren:

– De vann i överlägsen stil. Vi fick in över 30 000 röster och 17 000 röstade på Lätta. Det är den som anses bluffigast. Man får fråga svenska folket varför men uppenbarligen var det de som tyckte det. Vi kommer skicka ett diplom till företaget så de kan sätta upp det på väggen, säger han i Expressen TV.

Att vända på förpackningen är förvisso inte svårt, men det bluffiga ligger alltså i hur företaget har marknadsfört sin produkt. Vi rekommenderar att man väljer att ta avstånd från sådant genom att beställa hem matkassar på nätet som kan garantera att man arbetar för att det ska vara så få tillsatser som möjligt i ens mat.