I ett tidigare inlägg har vi skrivit om att njuta av god mat och hur viktigt det är. Detta håller vi självklart fortfarande fast vid, men vi vill även lyfta det faktum att god mat även kan vara nyttig – och vi har även tagit fram lite tips på hur du kan tänka när du vill handla goda och nyttiga alternativ.

Till att börja med måste du se till var du är. Om du äter mycket onyttigt (så som skräpmat, chips och godis) har du till exempel mest troligt ett sockerberoende och det kan behövas en viss ansträngning för att bli av med det. Om du ofta väljer att laga ”snabbmat” som exempelvis pasta eller mikromat kommer du behöva lägga mer tid på matlagningen och det kan även komma att kosta lite extra. Men allt som allt är det värt det eftersom du kommer att må mycket bättre. När du väl har en tydlig bild av vilken ”matmänniska” som du är kan du börja planera ditt matinköp. Många är det som faller i fällor i affären och suktas av godis och annat ”gott” så det är viktigt att du är bestämt när du går in i mataffären. Gör gärna en exakt lista på vad du ska köpa och undvik att handla hungrig eftersom det mestadels leder till att sockersuget vinner.

Var förberedd innan du går in i mataffären

Väl i affären kan en god idé vara att undvika att handla pasta och istället välja grönsaker. Numera finns det till och med exempelvis ???????????????????????????????????????blomkål i ”ris-format” för att underlätta och i längden blir det mycket stor skillnad om du undviker pasta (och andra kolhydrater). Många känner en sorg när de väljer bort pasta, men om du tänker efter så smakar det faktiskt inte så mycket. Och istället för att sörja pasta kan du glädjas av att du har mycket kött att äta. Välj att köpa mycket kött när du handlar och tänk långsiktigt, och ett utgångsdatum spelar ingen roll om maten fryses in. Nötkött kan till exempel klara sig i 8-12 månader i frysen. Undvik även halvfabrikat när du handlar, det är bada onödiga saker du då får i dig och det kanske är lite billigare men de få kronor du sparar kommer du istället behöva lägga på läkare om du äter dåligt.

Som sista tips rekommenderas att du äter efter säsong. Då får du också ner kostnaden och eftersom vi bor i Sverige är utbudet stort året om. Fler bra tips hittar du i denna artikel.