Att vi pastaälskare kunde få lite positiv publicitet hade kanske ingen väntat sig! Men vänta bara, en del forskning visar att pastaätare har bättre uppsättning av näringsämnen och har generellt lägre intag av fett och socker. Så luta dig tillbaka på de underbara beläggen och fortsätt äta din pasta. Det viktiga är att kunna balansera.

Tidigare har vi skrivit om att en femte del av Sveriges befolkning vill minska sitt köttintag och istället äta en vegetarisk kost med tillskott. Både hälsa och klimat ligger till grund för våra överväganden och det bör ses som positivt att vi lyssnar på vad forskare och experter säger om riskerna med en för hög köttkonsumtion. Pasta däremot räknas egentligen inte som en större klimatbov, men har på senare tiden fått negativ publicitet och sägs innehålla för mycket kolhydrater. Men nu visar forskning på att personer som äter pasta är hälsosammare. Hurra!

”I studien undersökte man vuxna amerikaners matvanor, i åldrarna 19 år och uppåt, mellan 2001 och 2012. Man fann då att de som åt pasta hade högre nivåer av folsyra, järn, magnesium och kostfiber – näringsämnen som är viktiga i en hälsosam och balanserad kost. Pastaätare hade också ett lägre intag av mättade fetter och socker – två faktorer som orsakar viktuppgång.” svd.se

Visst finns det anledning att ta studien med en nypa salt, men det är ändå riktigt goda nyheter för oss som älskar att balansera vår kost med pasta. Så vad sägs om en vegetarisk krämig pasta ikväll? Kanske med lite basilika och citronolja, kapris och oliver. Du behöver inte alls ångra pastarätten efteråt, om du lutar dig till studien.