Det moderna julbordet är både nostalgiskt och nytänkande. Vad sägs om att återbruka en virkad duk till fruktskål och att äta vegetarisk ”sill” på aubergine?

julbordRöd, grön och guld är fortfarande de trendigaste julfärgerna men 2019 ska även blå finnas med i pyntet. Med tanke på att Greta Thunberg satt frågor om miljö och hållbarhet på tapeten hela året ligger ett mer medvetet julbord verkligen rätt i tiden. Fynda fina julsaker på loppis att duka bordet med – med lite färg och fix kan gamla saker bli som nya. Givetvis ska det lyxas till lite grann, så häng upp julbelysning i taket för att skapa extra mycket mysfaktor och sätt på en knastrande LP-skiva med stämningsfull julmusik.

Duka det moderna julbordet

På loppis och second hand finns massor av omsorgsfullt skapade textilier. Du kan hitta broderade löpare med julmotiv och virkade dukar i de trendigaste julfärgerna. Ett tips är att göra en fruktskål av spetsduk, och detta gör du genom att doppa dukarna i stärkelse eller tapetklister och att hänga dem över en uppochnervänd skål. När dukarna sedan torkar behåller de skålformen. Överlag är ekologiska apelsiner vackra på julbordet, gärna i ett arrangemang med kanelstänger. Med korinter i skalet sprider de dessutom mustig väldoft. Tygservetter är rätt även för det moderna julbordet. Använd pepparkaksformar som servettringar och lägg dem på tallrikarna tillsammans med gröna kvistar.

Laga modern julmat

Många av de traditionella ingredienserna i julmaten finns som ekologiska alternativ i mataffären. I flera års tid har även vegetariska och veganalternativ blivit allt vanligare på julborden. Det moderna julbordet har därför blivit mycket färggladare, med lysande saffran, granatäpple, morot och grönkål. Prova att göra en grönkålssallad med apelsin och rostade solrosfrön och/eller grönkålschips istället för klassisk grönkål. Vegetarisk ”sill” på aubergine är ett både billigare och miljövänligare alternativ till inlagd sill – och så smakar det jättegott.