För ett bättre klimat behöver vi minska vår köttkonsumtion, och enligt nya undersökningar är detta något som var femte svensk faktiskt vill äta mer vegetariskt och mindre kött – man kan faktiskt få i sig alla vitaminer och mineraler i alla fall, och köttet är längre inte nödvändigt.

Rött kött på skärbräda, närbildI Dagens Nyheter står att läsa om hur var femte svensk vill äta mer vegetariskt för att på så vis minska sin köttkonsumtion för att både bättra sin egen hälsa och av miljö- eller klimatskäl. De personer som däremot uppgett att de inte vill äta mindre kött hävdar istället att de inte vill gå miste om köttets vitala vitaminer och mineraler. Men sanningen är att vi faktiskt inte behöver kött för att få i oss allt nyttigt vi behöver, det räcker att äta varierad kost och kanske något tillskott. Vitaepro är full av nyttiga ämnen för muskler och leder till exempel, och kan vara bra att ta för den som oroar sig för dessa delar av kroppen. Men annars får vi enligt Livsmedelsverket i oss allt vi behöver genom vår kost som sagt, men viss kost är självklart bättre än annan – så vilken typ av mat bör man satsa på? Enligt Livsmedelsverket är det främst mat innehållande D-vitamin som är värt att satsa på, speciellt nu till vintern då solens naturliga D-vitamin inte biter på oss längre eftersom att solen nu blir för svag. Och D-vitamin är något man normalt inte ens hittar i kött, så att ha det som ett argument för att inte minska sin köttkonsumtion är alltså felaktigt. Men vad är det som gör att det är så viktigt att vi minskar köttkonsumtionen? Det har Jordbruksverket svaret på.

Därför måste köttkonsumtionen minska

Uppskuret rött kött på skärbräda med en kniv liggandes till vänsterEnligt Jordbruksverket finns det flera anledningar till att vi bör minska vår köttkonsumtion, eller i alla fall vara mer selektiva när det kommer till att välja vart vårt kött kommer från. Genom att tänka på att vårt val av kött faktiskt påverkar miljö och klimat, djurens välfärd, vår hälsa, landsbygdens utveckling och den globala livsmedelsförsörjningen kan det på så vis bli enklare att göra medvetna val väl framme vid köttdisken. Något som vi bör arbeta mer på att göra, för enligt Jordbruksverkets statistik från i fjol kan tydligt ses att:

  • Svenskar konsumerar mer nötkött än övriga EU-länder, men också mindre kött totalt sett enligt EU-genomsnittet.
  • Oförändrad förbrukning under 2015 jämfört med året innan vilket är en konsumtion om 87,3 kilogram per person. Något som räknas ut genom att plussa ihop produktion, import och ta sedan bort exporten från ekvationen.
  • Andelen konsumtion av svenskt kött har sedan landets medgång i EU minskat, vilket är något som kan ses som negativt ur både miljö- och klimatsynpunkt. Positivt är dock att man sedan år 2014 sakta kan se en ökning av andelen svensk kött i vår konsumtion – kanske hat vi blivit mer medvetna?