Att ha en vingård i Sverige kan tyckas svårt eftersom klimatet är ganska så kallt. Men det är faktiskt möjligt och vi har ett antal vingårdar i Sverige, från norr till söder. Vissa av dem producerar eget vin medan andra bara odlar druvor.

888920-vineyard

I Metro kan man läsa att två Luleåbor sa upp sig från sina jobb för att öppna Sveriges nordligaste vingård. Paret har tidigare rest mycket i Sydeuropa och har velat ta med sig en bit av det härliga klimatet hem till Norrland. De som besöker vingården kan förvänta sig stora växthus som är fulla med medelhavsväxter och vinrankor där man kan äta och träffas. Paret har även ett orangeri där de planerar på att kombinera vinrankor med norrsken. Man ska alltså kunna se natthimlen med norrsken och stjärnor omgiven av odlingarna på vingården.

Finns svenska viner

Den här vingården har inte några planer på att producera vin, även om de tycker att det skulle vara oerhört kul att göra ett Luleå-vin. De tänker främst satsa på att odla druvor på vingården och ta emot besökare. Den som är sugen på vin från svenska gårdar kan dock hitta det på Systembolaget. Vill man läsa mer om vilket svenskt vin som finns och som kan beställas in till Systemet och svenska restauranger kan man läsa mer om det på nätet. Exempelvis på Vingruppens hemsida där man också kan läsa om champagne på vingruppen.se/wineworld/champagne och många andra typer av viner.

Vingård i Blekinge

En svensk vingård som däremot producerar en hel del vin är den vingård som man kan läsa om här. Gården finns i Blekinge och ett av vinerna som produceras på gården har nyligen blivit utsett till Årets bästa vita vin i Sverige. Det första vinet från vingården som började säljas på Systembolaget var ett vitt vin med namnet Solaris 2013.